Макроикономическият план на страната е с висока степен на несигурност.

...
 
Макроикономическият план на страната е с висока степен на несигурност.
Коментари Харесай

Любомир Каримански: Макроикономическият план на страната е несигурен

 

„ Макроикономическият проект на страната е с висока степен на неустановеност. Всичко, обвързвано с фискалната позиция на страната, демонстрира мощно терзание, че няма да има бърз спад на инфлацията. Ако за 2023 година сме постигнали 3% недостиг на касова основа, а през 2025 година отиде на 3,9%, ще нарушим Закона за обществените финанси. “ Това съобщи финансистът и някогашен народен представител от Има Такъв Народ Любомир Каримански в ефира на NOVA NEWS.

„ Може да последва задържане на темпа на инфлацията относително висок, а с изключение на паричните ограничения, нужни са и фискални. Те би трябвало да са ясно таргетирани и да се приложат най-сетне по този начин, че да повлияят на стопанската система. Един от методите е вярно бюджетиране на вложенията. Явно се търсят разновидности бюджетът да не е единствено корекция на едно число или на няколко съотношения, а да има доза натурализъм, който да бъде вързан с прословутите 3% недостиг, “ добави той.

„ Остават три месеца след приемането на бюджета, тъй че да се фокусираме върху цялата тригодишна прогноза. Тя не е доста удачно да е до 2025 година, тъй като макрорамката е хубаво да е до 2026 година Сегашният недостиг ще се покрие с доходи от високата събираемост. “, изясни той. И добави, че от началото на 2024 година е заложено връщане на Данък добавена стойност и акцизите, а даже да не са понижени, ще бъдат вдигнати, “ сподели още Каримански.

По думите му оптималният застрахователен приход наподобява неуместно да е подравнен с оптималната пенсия.

„ Никъде няма такова нещо. Доходът би трябвало да е по-висок, другояче по какъв начин ще постъпват пари, значимо е да има стопански растеж, постоянен и резистентен. Промените във втората година на майчинството и отпускът по бащинство трансформират бюджета в обществен, а разноските нарастват доста. В хазната понижават постъпленията, в случай че разчитахме на увеличената инфлация, нямаше да успеем. Дългът също нараства – до 2025 година отива 29% от Брутният вътрешен продукт. Приходите от Данък добавена стойност може да не са задоволителни “, съобщи Каримански.

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР